Brief aan mevrouw Luteijn

28 februari 2023


 


Geachte mevrouw Luteijn,


 


Zojuist uw Opinie in de PZC gelezen en besloten u mijn boekje ‘Stralingstekort’ te sturen, misschien stelt het u enigszins gerust. Ik voel me een beetje verantwoordelijk voor de angst die u blijkbaar voor kernenergie hebt, in de jaren 70 en 80 heb ik die als voormalig medewerker van Milieudefensie en later Vara’s Vroege Vogels enthousiast aangejaagd. Daar heb ik spijt van want het enige argument dat tegen alle aspecten van kernenergie wordt aangevoerd: het gevaar van straling, klopt niet. Straling is niet gevaarlijk.


Voor straling geldt precies hetzelfde als voor vet, vitamines, alcohol, zuurstof, water en vuur: in kleine hoeveelheden nuttig, ongevaarlijk, soms zelfs onmisbaar en alleen in grote hoeveelheden gevaarlijk.


Essentieel bij radioactiviteit is dat die steeds minder wordt, we spreken van verval. Dat betekent dat toen op aarde het eerste leven ontstond (dus ver voor de eerste mens) de stralingsniveaus veel hoger waren dan nu. Daar is het leven op afgestemd, daar kunnen onze lichamen mee omgaan. Er zijn geen gevaarlijke stralingsniveaus op aarde, wel in het hart van een kerncentrale, net als in het midden van uw open haard. Daar kunnen we ook mee om gaan.


Er zijn tal van plekken op aarde waar veel uranium of andere radioactieve stoffen in de grond zitten en daardoor de natuurlijke straling veel hoger is. Op al deze plekken worden de veiligheidsnormen fors overschreden! Op basis van die normen zouden grote stukken van onze planeet ontruimd moeten worden.


Maar inmiddels is er een heleboel wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de mensen die op dergelijke plekken wonen juist minder kanker hebben en iets langer leven. Niet heel veel, maar van een negatief effect valt helemaal niets te bespeuren. Ook is duidelijk dat straling weliswaar kanker kan veroorzaken, maar dat je daarvoor wel onwaarschijnlijk grote hoeveelheden straling moet ontvangen.


De conclusie kan niet anders zijn dan dat die normen niet kloppen. De discussie daarover is dan ook volop bezig, maar de wereld zit helaas vol met bange mensen die denken dat ze een oor wordt aangenaaid als ze de werkelijke gegevens te zien krijgen.


Dat is ook gebleken bij Tsjernobyl  en Fukushima. Op basis van de normen werden daar duizenden doden verwacht, maar na 30 jaar is bij Tsjernobyl de eindstand ongeveer 100, waarvan de helft door straling en bij Fukushima nul. Dit zijn echt de officiële cijfers, gebaseerd op een enorme massa onderzoek die is na te lezen op de omvangrijke maar toch toegankelijke VN-site: unscear.org .


Alleen hoge doses straling zijn gevaarlijk, maar die komen zelden voor, zoals het beperkte aantal stralingsdoden bij Tsjernobyl laat zien. Net als bij een open haard op een paar meter afstand de warmte-straling al aangenaam wordt, is de radioactieve straling op enige afstand niet zozeer aangenaam of onaangenaam maar wel gunstig voor de gezondheid.


Een eeuw geleden werden deze lage doses zeer succesvol toegepast bij kinkhoest, longontsteking en andere infecties. Met het uitbreken van Covid is een aantal studies verricht die die werkzaamheid bevestigden (ja daar is allemaal keurige wetenschappelijke literatuur over).


Dit alles betekent dat ik en vele anderen eigenlijk vinden dat radioactief afval gemengd zou kunnen worden met bouwmaterialen, zodat iedereen een gezonde dosis straling krijgt. Sommig afval zal daarvoor misschien eerst verdund moeten worden, maar het is zeker een oplossing.


In de plaats Ramsar in Iran zijn huizen gebouwd met natuurlijk radioactieve bouwstoffen uit de omgeving (er is daar ook een kuuroord vanwege die straling!) waardoor mensen honderden malen meer straling krijgen als u en ik. Kans op longkanker is evenwel ook een stuk lager daar!


Dit soort zaken is allemaal nog volop in discussie, maar angst voor kernenergie is daarom overbodig.


Misschien overtuigt mijn filmpje u: Weg met de Radiofobie!. Daarvoor  bezocht ik in Brazilië een strand dat net zo hard straalt als de omgeving van Tsjernobyl, maar waar mensen juist naar toe gaan vanwege de straling. Het filmpje staat hier: https://youtu.be/ci52rH72ij8


 


Vriendelijke groet,


 


Theo Richel

Add new comment