Eerste drijvende kerncentrale
Op 28 april 2018 is in St Petersburg de 'Akademik Lomonossov' van stapel gelopen, de eerste drijvende kerncentrale in de wereld. Natuurlijk waren er al lang schepen die een centrale aan boord hadden voor de voortstuwing, maar de Lomonossow heeft naar het schijnt geen eigen voortstuwing maar gebruikt de twee reactoren om stroom, warmte en drinkwater te produceren. In 2019 zou de centrale gesleept worden naar het schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten waar hij zijn diensten zal leveren in de plaats Wiljutschinsk, een basis voor atoomonderzeeërs waar 22000 mensen zouden wonen. Ook een plaats in noord Rusland wordt genoemd als locatie, het is niet helemaal duidelijk.
De centrale zou 144 meter lang zijn en 30 meter breed en stroom kunnen leveren voor 200.000 mensen en 30 jaar mee kunnen. Voor een windpark met een vergelijkbare opbrengst heb je waarschijnlijk vele kilometers oppervlak nodig..... en dan nog steeds ook een centrale die de stroom moet leveren als het niet waait.
Greenpeace heeft al geklaagd zoals je mag verwachten en spreekt van een drijvend Tsjernobyl, maar dat klopt niet: De reactoren die hier gebruikt worden zijn dezelfde als die al decennia in ijsbrekers hun diensten hebben bewezene. De centrale van Tsjernobyl was van een type waarvan voor het ongeluk al bekend was dat het riskant was.
Info van: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B0... ( Ja is Russisch, maar prima vertaald met Google Translate)
https://www.tag24.de/nachrichten/russland-sankt-petersburg-schwimmendes-...
Add new comment