Een Europa? Laat me niet lachen!

Dit verhaal werd oorspronkelijk geschreven voor het Nederlandse tijdschrift MAN, maar verscheen daarna ook nog in The Guardian, The New European, El Europeo, Die Woche en The Phenix. (en er kwam ook een leuke reactie op)

In het magische jaar 1992 gaan de Europese grenzen open, en wordt de Europese gemeenschap EEN land. Een volk: Belgen, Fransen, Italianen, Nederlanders, het worden allemaal broeders en zusters.

De Leidse hoogleraar dr H.L. Wesseling, gelooft niets van dit soort praatjes. Hij zegt: 'Een Europa? Met al die nationalisten? Laat me niet lachen. Ik ken geen nationalistischer volk dan het onze, en maar over 1992 praten. Ik ben tegen het idee van het opheffen van grenzen. Naties en hun culturen dienen te blijven bestaan en niet opgeofferd te worden aan een zakelijke opvatting van Europa'. Ons verleden is dat van Europeanen tegen elkaar. Het enige dat Europa anders maakt, is dat er een godsdienst is, die veel verbindt, maar wie gelooft tegenwoordig nou nog?.
Als U de grens met Belgie overschrijdt, denkt U dan aan Europese bloedbroeders, of aan friet etende zultkoppen? Nou dan!
Maar bedenk wel: die Belgen denken soms ook iets over ons. Zo bestaan in de 12 landen van de gemeenschap allerlei vooroordelen over de andere landen. Theo Richel belde met journalisten in de grote Europese steden en vroeg ze wat ze werkelijk denken van hun Euroburen.
 

  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Wilfried Hendrikx, redacteur Humo, Brussel. Boers en plomp, weinig stijl. Ik was nog liever een Fransman. Brussel is hoofdstad van de EG omdat ze daarmee niemand anders kwetsen. Maar het is er makkelijk leven, er is een mogelijkheid tot sjoemelen. Duur. Mensen met lange paardetanden en ingekrompen tandvlees. Oude gezichten. Kunnen niet lachen. Zou er nooit op vacantie gaan In een recente intelligentietest in de 10 landen van de gemeenschap, scoorden ze de laatste plaats. Voelen zich superieur. Rotvolk. Tegenovergestelde van de oud Grieken. Verwekelijkt. Brave herders. Ik haat dat volk. Het eten is er afschuwelijk. Zeggen nooit wat ze denken en camoufleren hun meningen in eufemismen. Soort vlamingen. Gezelligste volk van Brittanie, een beetje fanatiek. Allemaal baarden en rood haar. Zitten rond een kampvuur. Altijd dronken! Ik hou van Italie, en vooral van de vrouwen daar. De man vind ik te klein, ik begrijp niet hoe die schitterende vrouwen van die mediocre mannen kunnen houden. De zwitsers van de EG. Absoluut onaardig, hypocriet. Mislukte kruising tussen een Duitser en een Fransman. Hebben een probleem met goed en kwaad, met uitersten. Denken dat ze het morele centrum van de wereld zijn. Bij mij niet zo hoog aangeschreven. Ik hou van dat lieflijke land. Iedereen leest daar poezie. Spijtig dat ze naar de EG zijn gekomen het land zal daardoor bedorven worden. Ik geloof niet in de menselijke waardigheid, spanjaarden wel. Zelfs een bedelaar gaat daar in een net pak gekleed. Ik haat dat. Nergens ben ik minder op mijn gemak. Arrogant, verwant aan de Brit. Dat volk lijdt en 'vlucht' in dure auto's, om niet altijd met de neus op de feiten gedrukt te worden. Eén Duitser is vriendelijk, 10 bij elkaar is een leger. In vacantieclubs staan ze om 7 uur op om de beste plaats in het zwembad te bezetten.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Michael Bywater, redacteur Punch, Londen. Vreedzaam. Eten zo veel friet dat het hun intelligentie aantast. Reserve-Duitsers'. De enigen die zeer eerlijk toegeven dat drinken uitsluitend dient om dronken te worden. Belangrijkste export: Zweedse pornografie en Griekse kaas. We haten ze. Zitten in donkere kamertjes, om te suggereren dat ze de liefde bedrijven, maar in werkelijkheid komen ze bij van de alcohol die ze drinken. Slechtste minnaars van de wereld. Hier is de beschaving geboren en getogen, maar sindsdien niet meer in het ouderlijk huis gezien. Het enige eten dat slechter is dan het Britse. We zeggen vredig en tolerant te zijn, maar uit de geschiedenis blijkt dat we het meest oorlogszuchtige land ter wereld zijn. Het land takelt af. We haten kinderen. Gedurende 1000 jaar zeiden we ze wat wel en niet te doen. Luisteren zo slecht dat we geweld moesten gebruiken. Maken een hoop lawaai, maar nooit over iets van belang. Is reeds afgetakeld, en berust in decadentie. Nationale hobby is kidnappen. Als er niemand in het bos is om een boom te horen omvallen, maakt die boom dan wel geluid? Als de Europese commissie niet in Luxemburg is, bestaat het land niet. Waarom zijn jullie zo tolerant? Wat zijn jullie werkelijk van plan? Goed in sigaren maken, fietsen, spreken vreemde talen beter dan  buitenlanders.
 
Bestaan ze wel? Soms zijn er revoluties, maar daar hoor je nooit meer wat over. Van port krijg je dikke voeten.

 

Vreemde mopperaars die je uitschelden of lange aristocraten die snieren. Houden alleen van spanjaarden, haten Portugezen. Chaotisch. Nu zijn de Duitsers met attachecases aan de macht, maar de Duitsers met punthelmen broeden iets uit. Beste bordelen ter wereld.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Forattini, tekenaar van het dagblad La Reppublica, Rome Zinloos land. Grijs, zonder enige persoonlijkheid. domste volk van Europa!

 

Weet ik niets van. Een oud land. Arrogant, verwaand en zeer eigenwijs. Een soort Italianen. Truffatori! Imbruglioni! Het zijn bedriegers, Ze spelen spelletjes. Het lelijkste volk van Europa. Denken altijd gelijk te hebben. Voelen zich beter dan de rest. Een wreed en vurig volk. IRA! Allemaal dieven.

 

Bestaat dat? Anoniem. Zonder persoonlijkheid. Achterlijk. Bezig met het verleden. Een lui en vermoeid volk. Maar toch de sympathiekste van allemaal. Zorgwekkend, hou ze in de gaten. Een bedreiging. Onsympathiek.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Gregor Frenkel Frank, tekstschrijver en reclameadviseur. Amsterdam. Leuk satirisch programma. Snelwegverlichting. Beter eten dan Frankrijk. Dom? ik denk ze meer die indruk maken. Goedlachs. Hun koning zei in de oorlog: als joden een ster moeten, dan draag ik hem ook. Daarom kunnen ze niet zoveel kwaad bij me. Veel dronken? Dat is boven Hamburg altijd zo. Parijs: veel creativiteit en allure. Voor de rest een volk van la bouffe, le pinard et les fesses. Een klerevolk om mee te werken. Drinken meer bier dan wij. Mooi, maar als ik met een cruise op Mykonos aankom, en de popmuziek schalt me uit een ruine tegemoet - dan word ik niet goed. Slecht eten, na twee dagen wil je absoluut naar huis. Daar voel ik mij meer in het buitenland dan op een ezel in Spanje. De wijven vind ik kerels en de kerels vind ik nichten. Ik begrijp er niets van. Het land dat politieagenten aan New York heeft geleverd, en die hebben het daar dus niet zo goed gedaan. Erg groen. Geen aanvechtingen om er ooit naar toe te gaan. Mooi, lekker eten, maar je weet nooit - heb je dat boek gelezen - of het nu gods wil was of die van de mafia. Allure. Decadent? Nee. Nooit begrepen wat dat land daar doet. Zeer lelijke mensen. Brachten ooit een goede skier voort, maar die is ook over zijn hoogtepunt. Ik woon er heel graag. Afgezien van het klimaat weet ik geen andere plek. Je kunt je hier veel permitteren, relativerend. In rouw gedompelde vrouwen die daar rondlopen.
 
Het binnenland schijnt prachtig te zijn, maar aan de kust is alleen nog biefstuk met doperwten te krijgen. Ben er geboren, heb er een paar jaar gewoond en ben wel eens teruggeweest, maar een opmerking, een schreeuw en ik ga weer naar het vliegtuig. Ik kan er niet tegen.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Javier Rubio Navarra, redacteur van El Europeo, Madrid. Hun koning trouwde met een Spaanse edelvrouwe, waarvan de Spanjaarden nooit gehoord hadden. Zij die haar wel kenden begrijpen er helemaal niets van. Als de koning zo is, hoe erg is het dan wel niet met de burgers? Het bestaan van dit hypothetische land moet nog worden aangetoond. Voor 90% verantwoordelijk voor het eta-terrorisme. 'jilipolla'. De bekendste Griek in Spanje is de basketballer Nikos Gralis. Hij is geboren in de Verenigde Staten. Voor ons is het een mysterie hoe zo'n politiek systeem verenigbaar is met zoveel hooligans. Dit zijn Spanjaarden die de verkeerde tram hebben genomen. Ze zitten daar als honden bij de mis. Praten veel, gaan makkelijk contacten met vrouwen aan. Teveel bezig met hun uiterlijk. De sympatiekste toeristen, als je dat woord mag gebruiken.

 

Ook een hypothese. Geen enkele Spanjaard kent het. Tulpen, Philips, Kaas. We begrijpen niet waarom Portugal niet bij Spanje hoort. Historisch hoort het er bij. Ach ja, in iedere familie heb je minder verstandige lieden. ?? Een Spanjaard in WestDuitsland is meer dan een Turk, maar minder dan een Italiaan. Harde werkers. De minst sympatieke toeristen die ons bezoeken - op de Fransen na.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Jens Lohmann buitenlandredacteur van Information, Kopenhagen. Waar ligt dat? Navel van de wereld. We gaan bankroet, dankzij de beste leerling van Thatcher. We zouden de EEG uit moeten. Ze denken dat ze het midden van Europa zijn. Ze drinken er retsina en ze zijn altijd boos op de Turken. Een klassenmaatschappij die door Thatcher terugzakt naar de 19e eeuw. Daar drinken ze veel whisky en zingen mooie liedjes. Mafiosi in het zuiden en Fiat in het noorden. En de paus daar (overal) tussen in. Banken. Dat vlakke land waar ze kazen rondrollen, televisies maken en waar je taxfree kunt drinken. Het vergeten land. Goedkoop. Sympathiek. De beste wijn in Europa. Ze houden niet van kritiek op de EG. Het tegenovergestelde van de Denen. Waar alle slechte dingen vandaan komen, vervuiling, oorlogen. Het lelijkste volk van Europa.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Joaqui Letria, hoofdredacteur Sabado, Lissabon. Hier werden in de eerste wereldoorlog veel Portugezen gedood. Nu worden onze EuroparlementarIers er dik van de mosselen met friet. Populair land. Sexfilms, mooie meisjes. Hebben complexen over Napoleon, over nazi collaboratie en over de Engelse taal. Bij ons doen ze via een radiozender pogingen om Frans weer populair te maken, maar dat lukt niet. Oud Griekenland kennen we, het nieuwe Griekenland is voor ons alleen statistisch interessant: zijn we armer of rijker dan zij. Nu zijn wij rijker. Een leeuw zonder tanden. Onze oudste handelspartner en bondgenoot. Lage kwaliteit toeristen, hooligans. We horen meer over Noord Ierland. Dat betekent: moeilijkheden, IRA en een strenge katholieke kerk. Veel Ieren komen als pelgrim naar Fatima. Zo'n land zou Portugal graag zijn. Mooie auto's, mooie vrouwen. Wij hadden in de afgelopen 15 jaar maar 14 regeringen. Zij veel meer. We zijn jaloers. Soort Liechtenstein of Malta. Onbekend, hoewel in Luxemburg veel Portugezen zijn. Een vrijhandelsplaats, nauwelijks een land. Voetbalwereldmacht. Bloemen, een mooie hoofdstad en hoeren achter de ramen. Zeer gerespecteerd voor hun verzet tijdens de Duitse bezetting. Uitstekende mensen, op het verkeerde spoor. Passen zich eenvoudig aan. In het buitenland zijn Portugezen harde werkers, thuis niet, daarom zijn we zo arm. Veel invloed van reactionaire katholieke kerk. Onze haat en onze liefde. We verzetten ons tegen hun overheersing en bleven onafhankelijk. Na de burgeroorlog was Spanje veel armer dan wij, maar nu is Spanje een voorbeeld van ontwikkeling. Voorbeeld van perfectie, van organisatievermogen, ontwikkeling, het goede leven. Niet erg populair, maar wel populairder dan de Britten. Ze mengen zich niet onder ons.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Emile Rossler, adjunct hoofdredacteur van Luxemburger Wort, Luxemburg. We houden wel van ze. In grappen zeggen we wel dat ze dom zijn, maar misschien zijn ze wat naief. Hun taalstrijd begrijpen we niet, wij zijn ook tweetalig. Koude noorderlingen. Moeilijk te benaderen. Mooie vrouwen. Op zichzelf. Ik zou er niet naar toe gaan met vacantie. Enkele kilometers over de grens kennen ze Luxemburg al niet meer. Alles wat niet Frans is, is niets waard. Lui, de Duitsers hadden de oorlog gewonnen voordat de Fransen wakker waren. Beschouwen zich als de wieg van de democratie. Maakten mooie beelden van jonge mannen, en daarom denken velen dat ze homosexueel zijn. Ik kende inderdaad een Griekse homo, maar ook anderen. Flegmatiek, snob. Wantrouwen alles wat van het continent afkomt. Arrogant, Niet al te sympathiek. Lelijk. Eerst waren ze tegen de eg en nu willen ze er het meest van profiteren. Moeten we uit de EG gooien. Erg ver weg, geisoleerd. Hebben niet veel contact met de rest. Goede praters, maar je moet ze niet te serieus nemen. Aardig, zingen veel. Een beetje oppervlakkig. Lui. Rokkenjagers. Het slimste volk van de EG. Het is erg schoon bij ons. De hoogste levensstandaard in de EG. De accijnzen zijn laag, daarom komt iedereen hier tabak en alcohol halen. Daarom is de EG binnenmarkt de Luxemburgse nachtmerrie. 150 banken. Gierig. Ze geven in onze horeca te weinig uit. Vragen glazen in een restaurant vullen ze met meegebracht water. De jonge Hollanders zijn ongedisciplineerd, drugs, geen moraal. Wij hebben hier 30.000 Portugezen die de gebouwen schoonmaken, bijna 10% van de bevolking. Sympathiek, maar we hebben weinig contact met ze. Trots op hun geschiedenis. Mooie vrouwen, mooie zwarte haren. Hadden ons tweemaal in de geschiedenis te pakken en dat hebben we ze niet vergeven. Ze hebben de oorlog verloren en nu willen ze laten zien dat ze de economische oorlog hebben gewonnen.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Nicolas Mulcahy , adjunct- hoofdredacteur van Phenix Mag, Dublin. Ik ontmoet nooit Belgen. De Ieren die in Brussel wonen schijnen dat prettig te vinden. Goed georganiseerde stad, maar de Belgen zelf zijn nogal bedaard, doen nooit iets overdrevens. Ontmoet nooit Denen. De middelbare generatie heeft een kater van de hippie tijd. Jongeren zijn conservatief. Mooie vrouwen. Als de Engelsen, erg chauvinistisch. Racisten, onvriendelijk. Goed gekleed en gevoed, geobsedeerd door sex. Slecht in vreemde talen. Geobsedeerd door Turkije en de VS. Roken veel en zijn klein. Gezellig onder elkaar, gereserveerd naar buitenstaanders. Zouden eigenlijk de EG uit geknikkerd moeten worden. Zijn in feite Aziaten. Zeer materialistisch, veel haat tussen rijk en arm. Racisten. Harde werkers, creatieve ondernemers. Houden van reizen, goed georganiseerd land, gewelddadig. Het domste volk van Europa. Energiek, creatief, getalenteerd. De politie is hier niet zo strikt als elders. Met Ieren die het land verlaten gaat het altijd goed. Niet veel geschiedenis om trots op te zijn, daarom niet zo vol van onszelf. Goede praters en zakenlui. Wat chaotisch, maar zeer nijver. Dol op zichzelf. Sexisten en snel opgewonden. Toch de aardigste mensen die je tegen kunt komen. De mooiste mensen van de EG. Veel armoe. Is dat niet dat radiostation waar niemand meer naar luistert? Goede voetballers, spreken goed Engels. Weinig cultuur. Saai, maar ontspannen. Veel Ieren hebben er gewerkt, maar leuk vonden ze het niet. Vriendelijker dan Spanjaarden. Veel rijkdom, maar de armen leven er als honden. Niet zulke goede handelaren als Spanjaarden. Net als Ieren, ontspannen, aardige mensen. Sturen veel kinderen ons toe, maar die zijn niet erg geliefd. Te hanig en lawaaiig. Goed gekleed, maar wel allemaal hetzelfde. Niet erg individueel. Vol van zichzelf. Ieren ontmoeten Duitsers slechts op vacantie in Spanje waar ze alle zonnestoelen inpikken. Dikke mannen, ijdele vrouwen. Hoge levensstandaard maar geen fijne plaats om te wonen. Lelijk.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Philippe Aubert, commentator radio Europe 1, Parijs. Het mislukte kleine broertje van Frankrijk. Het geneert veel Fransen dat Belgen Frans durven spreken, omdat ze veel dommer zijn en platter. De enige Denen die wij tegenkomen zijn 25, blond en mannequin in Parijs. Niemand gaat ooit naar Denemarken. We zouden die meisjes graag als au pair hebben, zodat we ze 's avonds kunnen bespringen. Wij zijn zoveel beter dan de andere landen, dat we ons afvragen waarvoor je uberhaupt die andere landen nodig hebt. In het ideale Europa moeten alle landen proberen op Frankrijk te lijken. Voor ons is Griekenland verder dan Turkije. Als we de Grieken ooit zien, is het folklore. Ze dragen allemaal kleine rokjes, en ze zijn allemaal homosexueel. We vragen ons af hoe ze zich voortplanten. Precies het tegenovergestelde van de Fransen. Onze monden zijn niet gemaakt om Engels te praten, Apen zijn mensen geworden en bepaalde apen zijn Brit geworden. Irritant. Zouden ze de EG uit moeten gooien. De ier is dronken. Arm. De enige goede eigenschap waar de Fransen van weten, is dat ze goed rugby spelen. De Belgen van Groot Brittannie. Zeer sympathiek, maar gek. We zijn altijd bang dat hij onze vrouwen versiert. We bewonderen ze enigszins. Italie begint pas beneden Rome. Tot daar is het een uitloper van Frankrijk. Luxemburgers bestaan niet, en het land eigenlijk ook niet. Er zijn slechts banken, en bankemployes. Ze zijn triest en grijs. Altijd blond en hebben altijd snorren. We begrijpen niet hoe ze onder de zeespiegel kunnen leven. Tulpen en sigaren. Aardig, en niet dom want hij verdient geld. Een vloedgolf en je hoort er niets meer van. Alle Fransen hebben een Portugese huishoudster die Maria heet. We drijven graag de spot met hun onverstaanbare Frans. Niemand begrijpt waarom ze niet gewoon Spaans zijn. Lelijk, mislukte spanjaarden. Irritant volk, want veel moderner dan wij. Ze hebben meer democratie. Sinds de dood van Franco zien we opeens spanjaarden die zaken beginnen, zingen, die films maken, en dat hindert ons zeer. W-Duitsland - We hebben de pest aan ze vanwege hun mooie metallic gespoten mercedessen. Wij hebben die oorlog toch gewonnen? Onverdraaglijk. Altijd vet en dik, ze eten voortdurend. Zouden arm en ongelukkig moeten zijn.
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Reinhard Hesse, redacteur Transatlantik, Munchen. Friet, de Europese commissie en een verlichte snelweg. Verder gebeurt er niets, zelfs geweld moeten ze - Britse hooligans - importeren. Er schijnt een taalstrijd te heersen, maar ze praten allebei een vreemd koeterwaals. Groene en lila worstjes. Had ik maar voor condooms gezorgd toen ik daar was als jongen. Vriendelijke maar gesloten lieden, gedwongen rum te drinken die door de opvoedende diktators van de overheid peperduur is gemaakt. Parijzenaars klagen over het leven in de stad en in de provincie sparen ze hun hele leven om in Parijs te kunnen wonen. Houden niet van reizen, vreemde talen, of vreemd eten. Beschaafd, behalve tegen buitenlanders. Verzuipen schapenkaas in ranzige olijfolie. Vonden de democratie uit in een wereld vol barbaren, en werden barbaren in een wereld vol democraten. Geregeerd door een ambtenarij die ieder initiatief saboteert en iedere verantwoordelijkheid afwijst. Hier was een vrouw nodig. Rukken na 30 seconden alles uit de pan, om het dan in de oven te laten verkolen. Alleen zij konden het bedenken om hun natgeregende leven nog verder te verzuipen in bier of whisky. Zo blijft hun kruisvaardersziel zo bedwelmd dat ze hun buren niet afslachten omdat die in de verkeerde god geloven. Ze begrijpen niets van mode en trends. In werkelijkheid kunnen ze geen afscheid nemen van de meest achterhaalde verschijnselen: Mafia, Democrazia Christiania, Rode Brigades... De Italiaanse keuken is topklasse (maar niet in Duitsland). Uitsluitend kooplui. Ze kregen de EG en andere instellingen die geld inbrengen, en geven daarvoor zeer middelmatige zaken terug, zoals Radio Luxemburg. Eerbare kooplui die de burgerrechten respecteren. Zouden nog de strop verkopen waarmee ze zouden worden opgehangen. Engelse zeelui zeiden: 'Thats the trouble with the dutch, they give too little and ask too much'. Dapper, maar zot. Bevechten een revolutie, laten die overnemen door communisten, en daarna afbreken door reactionairen. De mensen bleven hetzelfde, evenals hun inflatie. Sinds de diktatuur weg is dansen ze op straat. Als ze op hun vrije avond voor een gesprekje van auto tot auto de straat blokkeren dan kan dat ze niets schelen. De vrolijkste Europeanen. Dat verdom ik om daar iets over te zeggen, dan verlies ik mijn gevoel voor humor. Afschuwelijk!
  België Denemarken Frankrijk Griekenland Groot Brittannie Ierland Italie Luxemburg Nederland Portugal Spanje Duitsland
Angelo Stanjos, politiek redacteur van Tobondiki, Athene. Zoals de amerikanen over de polen denken, denken wij over Belgen, we maken er grappen over. Saai. Mooie vrouwen, maar verder gebeurt er nooit iets. Ze willen alles voor zichzelf, de snobs van de EG. Denken dat ze het centrum van Europa en de wereld zijn. Dat alleen zij cultuur hebben. Het laat ons een beetje onverschillig. Denken dat ze altijd gelijk hebben. Het centrum van de wereld. Trots op de oude geschiedenis. Blij dat ze ondanks de turkse overheersing hier nog kunnen wonen. Papandreous vrouw is geen punt, hij doet maar, zolang hij zijn mond er maar over houdt. De EG is het beste wat ons de laatste 20 jaar is overkomen. Hadden nooit bij de EG moeten komen. Vertegenwoordigers van de USA. Thatcher wordt gehaat, ze belemmert de landbouwpolitiek waar wij belang bij hebben. Weg met die gasten. Denken nog steeds dat ze een wereldrijk zijn. Ze hebben de smerigste keuken van de wereld. Lelijk. Drinken veel, vechten veel. Toch wel sympathiek omdat ze ook een hekel hebben aan de Britten. Sympatiek. Wij zeggen: een lot, een volk! Belastingontduiking. Taai volk. Niet erg aardig tegen Griekenland. Pro-turks. Ik vind dat ook. Waar Engeland gaat, gaat Nederland. Waar ligt dat? We vergelijken ons met Portugal en Ierland, wie het armste is. Griekenland is een arm land met rijke mensen, als gevolg van de zwarte markt. Een soort Italianen. Sympatiek maar onbekend. De baas van de EG. Superieur. Angst en respect tegelijk. Veel Grieken gingen daar werken in de 60-er jaren. Geboren om te werken.

In woede ontstoken

Niet iedereen interpreteerde mijn rondje Europese clichés als leuk. Een  journaliste uit Brussel, Rosamond Green las de engelse versie van het verhaal in de Guardian en moet in woede zijn ontstoken. Ten behoeve van een artikel voor The Bulletin had ze mijn telefonische gang langs de Europese journalisten nog eens over gedaan en ze gevraagd of ze deze gruwelijke opmerkingen over vooral België en de Belgen (want die interesseerden haar vooral) wel gemaakt hadden.

Cartoonist Forattini (Italië) herinnerde zich ineens niet meer wat hij gezegd had en wilde België graag eens bezoeken, het leek hem daar erg civilissimo. En Emile Rossler (Luxemburg) met wie ik me een schaterlachend telefoongesprek herinner noemde het een onverantwoordelijk artikel, maar verderop bevestigde hij toch weer wat hij zelf had gezegd. Reinhard Hesse (Duitsland) en Angelo Stanjos (Griekenland) gaven tamelijk nietszeggende commentaren waarmee de poging van mevrouw Green om duidelijk te maken dat Theo Richel de agressie tussen de volkeren aan het opjagen was een tikje vastliep. Ik had overigens expres voor de formule gekozen om 12 journalisten iets te laten zeggen over 12 verschillende landen, dan zouden de vooroordelen elkaar in evenwicht houden (en dat deden ze ook).

In hetzelfde nummer mocht mevrouw Sarah Burnett het blijkbaar door mij verziekte imago van Luxemburg nog eens corrigeren, de journalisten hadden in verband met het Groothertogdom immers gesproken over 'Banken', 'belastingontduiking' en 'ik wist niet eens dat dat land bestaat'. Mevrouw Burnett constateert dat de Luxemburgers zichzelf te weinig promoten, en verder heel praktisch en pragmatisch zijn. Veel andere   Europeanen zouden zelfs jaloers zijn op de levensstandaard van de Luxemburgers.

En tenslotte besteedt The Bulletin nog anderhalve pagina aan een reportage over Missouri waar een aantal studenten duidelijk moet maken dat ze wel degelijk weten dat België op de kaart staat en waar dat is.

Add new comment

Plain text

  • Allowed HTML tags: <mailto>
  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.