Over ons

Outline scheiding José van der Kaaij/Theo Richel


Een jaar of 5 geleden voelde José zich geinspireerd  door de televisieserie ‘Het roer om’ over stellen die naar den vreemde gingen teneinde daar een nieuw leven op te bouwen, bijvoorbeeld via de exploitatie van een Bed and Breakfast. José wilde dat ook. We hebben heel wat kasteeltjes in de Dordogne bekeken (online) maar uiteindelijk werd besloten tot de koop van een B&B in Yerseke.  In juni 2013 verhuisden we, geholpen door een indrukwekkende schare familieleden en collega’s van José.

Het gaat inderdaad niet goed tussen ons. Ik zal aangeven zoals ik het allemaal heb beleefd.

Woensdag 15 september 2017 (of was het die donderdag). ‘Ik wil geen vechtscheiding’ zegt José aan tafel. ‘Ik heb begrip voor jouw situatie’. Haar stem is warm, op het zwoele af. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit zo gesproken heeft tegen me. Ik vind het wel fijn, als ze dat vaker had gedaan was het leven een stuk aangenamer geweest. Even springen de tranen in mijn ogen, het zou toch niet zo zijn dat ze echt??.

Computerproblemen! Felix gaat studeren en heeft een laptop nodig. Die kan hij kopen, maar hij is laat en daarom moet er van huis uit iets gebeuren. José zegt: neem mijn laptop mee. Ik zeg: niet doen, dit soort constructies levert altijd ellende op. Het gebeurt toch en de ellende komt inderdaad. Ik weet dat ik degene ben die die ellende op moet lossen, alhoewel, dit keer....

 

Op 20 januari schreef je mij een brief waarin je uitlegde waarom je geen zin meer hebt in onze relatie. Op die brief wilde je heel graag antwoord.  

Ik citeer:

Voordat jij ziek werd, hadden wij het goed samen.  Er waren zeer zeker verschillen tussen ons, maar daar konden wij mee omgaan.

Ik heb niets tegen FH en daarom laat ik het hier bij zijn initialen. Ik ken hem nauwelijks, heb hem denk ik drie of vier keer ontmoet. Toch speelt hij een belangrijke rol in de relatie die ik nu al bijna een kwart eeuw met José onderhou en is hij een van de redenen dat dat binnenkort wel eens af zou kunnen lopen.

Als man - ik denk dat dat voor heel veel meer mannen geldt - is één van de hoofdgedachten als je begrijpt dat je vrouw HET met een ander doet van seksuele aard: Doet Hij HET Beter Dan Ik?.

Mannen, zoals we geacht worden te weten zijn altijd maar met een ding bezig, HET!. Vrouwen daarentegen zijn multitasking, die hebben een zeer bewonderd vermogen om twee dingen tegelijk te doen, zoals tijdens het vrijen te vragen wat we vanavond zullen eten.

Toen ik in 1991 ontdekte dat mijn vrouw een buitenechtelijke affaire had was ik behoorlijk overstuur. Jaloezie natuurlijk, maar ook en zeker het vooruitzicht dat ik bij een scheiding het contact met mijn kinderen zou kunnen verliezen maakten me gek. Waarom zoek je niet eens contact met het maatschappelik werk, zo adviseerde men mij en dat heb ik gedaan, twee keer. Van een keer weet ik niet meer precies hoe het ging (maar zeker niet goed) maar daarvoor moet ik nog in mn archief duiken. Het andere geval herinner ik me nog goed.