Mosselrecept

http://allrecipes.it/ricetta/1007/saut--di-vongole-veraci-ai-sapori-d-arancio-di-sicilia.aspx

Ingredienten:

  • 2 kgs mosselen
  • 3 uien
  • 1 laurierblad
  • 1 glas witte wijn
  • 4 tenen knoflook
  • 1 eetlepel bloem
  • fijngehakte peterselie
  • olijfolie

Bereiding:

Pica las cebolletas finamente y pónlas a pochar en una cazuela baja con un poco de aceite. Pica los dientes de ajo y añádelos. Cocínalos hasta que se doren un poco, añade la hoja de laurel y la harina. Mezcla bien e incorpora el vino.

Añade los mejillones, tapa la cazuela y deja cocer aproximadamente 5 minutos hasta que se abran.

Pasa los mejillones a una fuente, espolvorea la salsa con perejil picado, dale un breve hervor y salsea los mejillones.
Consejo

El mejillón, también llamado mojojón, cocejón, ligerón, macillón, es un molusco bivalvo marino de gran importancia económica y muy apreciado.

https://www.hogarmania.com/cocina/recetas/pescados-mariscos/200706/mejillones-marinera-2908.html

Ingredienten:

  • 2 kilo (4 pounds) mussels
  • cooking liquid:
  • 150 gram (1 2/3 cup) young leeks in small rings
  • 1 deciliter (1/2 cup) each of dry white wine, passum and water
  • 1/2 deciliter (1/4 cup) liquamen
  • 1/2 tsp. ground cumin
  • 2 or 3 sprigs satureia (or 1 tsp. dried)
  • Lovage sauce
  • 1 Tbsp. chopped lovage leafs
  • lots of freshly ground white pepper
  • 1 raw egg yolk
  • 1 Tbsp. white wine vinegar
  • 1/2 Tbsp. white wine
  • 1 tsp. liquamen
  • 1 tsp. honey
  • 1 deciliter (1/2 cup) olive oil
  • Cuminsauce
  • 2 Tbsp. white wine vinegar
  • 2 Tbsp. liquamen
  • 1 tsp. honey
  • 1 tsp. ground cumin
  • 1 tsp. dried mint
  • 1/2 tsp. chopped lovage
  • 1 Tbsp. chopped parsley

Bereiding:

reparation in advance
Prepare the lovage sauce in the same way as you prepare a mayonnaise: mix egg yolk with vinegar, pepper and honey, add the olive oil in a small trickle while whisking well. When the sauce has the thickness of mayonnaise, stop adding oil. You may need more or less the given amount of oil.
Prepare the cumin sauce by mixing all the ingredients together.

Preparation
Wash and clean the mussels as you are accustomed to do. Put everything for the cooking liquid in a pan big enough to hold all the mussels (even after they all have opend up!). Bring to the boil, add the mussels, and cook until the mussels are steamed open.

To serve
You can place the cooking pan with the mussels on the table for a rustic meal. Place the two sauces alongside the pan. Dip the deshelled mussels in one of the sauces. If you like, you can serve some of the modern sauces (mustard sauce, remoulade sauce, cocktail sauce) together with the Roman ones.
Serve the mussels with bread, for example ciabatta. Or bake a roman bread.

http://www.coquinaria.nl/english/recipes/02.6histrecept.htm

Ingredienten:

  • 500 gram mosselen
  • 8
 theelepels mosterd
  • een halve ui

  • een half zakje mosselgroenten
  • 
1 scheut droge witte wijn

  • 1 grote teen knoflook
  • 
5 draadjes saffraan
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 20 gram cashew noten
  • 1 citroen
  • 
zout en peper
  • 
olijfolie

Bereiding:

Doe de mosselgroente en de mosselen samen met een scheutje witte wijn en wat peper in een ruime pan en zet op het vuur met de deksel erop. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur en schud je de mosselen even om, zet de pan daarna weg.

Snij ondertussen de ui en de knoflook fijn. Doe wat olijfolie in de pan en fruit de ui samen met de knoflook. Voeg de mosterd toe en roer goed door. Plaats een zeef boven het pannetje en schenk het kookvocht van de mossels in de zeef. Strooi de saffraan in de pan en breng aan de kook.

Voeg de crème fraiche toe en roer het door met een garde. Voeg zout en peper door en roer nogmaals door. Hak de cashew noten.

Plaats de mosselen in het bord en schep de soep erover. Strooi de cashew noten erover, wat rasp van de citroen en een klein beetje peper. Maak het af door wat peterselie van de overgebleven mosselgroente op de soep te leggen.

Nog een paar stukjes stokbrood op de rand en eet smakelijk!

http://www.foodnetwork.co.uk/video/pickled-mussels.html

Ingredienten:

  • 120g boter
  • 6 Tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 fijngehakte chilipeper of een theelepel sambal
  • glas witte wijn
  • Geraspte  citroenschil (zest)
  • Sap van 1 citroen
  • 2 kilo schone mosselen
  • Zwarte peper
  • 2/3 eetlepel fijngehakte platte peterselie)
  • twijgje rozemarijn (fijn gehakt)

Bereiding:

  • Smelt de boter in een grote pan
  • Voeg de knoflook, de citroenschil en de rozemarijn toe
  • Kook zachtjes voor een paar minuten tot het mengsel gaat geuren
  • Voeg de helft van de peterselie toe, de chili en de mosselen, meng.
  • Voeg het citroensap toe en de wijn.
  • Deksel op de pan en op hoog vuur koken tot de mosselen zijn geopend.
  • Voeg de rest van de peterselie toe en een scheutje olijfolie.

 

http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/steamed-mussels-butter-and-garlic.html

Ingredienten:

  • 1 kilo mosselen
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 4 tenen knoflook uit de knijper
  • een halve venkel knol in dunne plakjes gesneden
  • 1 grote vleestomaat in stukken
  • 240ml witte wijn
  • 60ml ouzo
  • 180ml slagroom
  • 10 gram verse basilicum
  • Versgemalen zwarte peper

Bereiding:

1) Heat olive oil in a large pot over high heat on the grates of the griddle. Stir in shallots and garlic and cook until tender. Stir in fennel and tomato, and continue cooking about 5 mins. Add white wine and ouzo and reduce by half. Add the double cream and bring to a simmer. Stir in mussels, half the basil and season with salt and pepper. Cover the pan and cook until the mussels are open, discarding any that do not. Stir in the remaining basil and serve in large bowls with griddled bread.

http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/steamed-mussels-fennel-and-ouzo.html

In de jaren 70 kreeg Yerseke  een groep Vietnamese bootvluchtelingen op bezoek. Ik herinner me verhalen uit die tijd dat die Vietnamezen – volgens mij verliep de integratie relatief probleemloos – nogal eens op het strand te vinden waren en daar allerlei krioelende zeebeestjes vergaarden om ze uiteindelijk op te eten. Leuk (lekker?). 

Ingredienten:

  • 4kg mussels
  • 4 tbsp vegetable oil
  • 4 bashed lemongrass stalks
  • 12 lime leaves
  • 3 large red chillies
  • 15 Thai shallots, roughly chopped
  • 4-6 tbsp fish sauce
  • 2 pints chicken stock
  • 4 spring onions, finely diced on a diagonal
  • 3 tbsp palm sugar
  • 50g galangal, julienned Vietnamese coriander
  • Hot mint Saw tooth coriander Sweet basil

 

Bereiding:

  • 1. Heat oil in a wok and add shallots and lemongrass to release their.
  • 2. Next add the lime leaves and galangal, plus the palm sugar for a caramel sweetness.
  • 3. Then add some stock and simply bring the stock to the boil and add the mussels.
  • 4. Give it a good stir so the flavours are dispersed.
  • 5. Allow the mussels to cook for about 3 to 5 minutes until they open. Don’t use the ones that don’t open.
  • 6. Then finely chop some sweet basil and Vietnamese coriander and scatter and stir gently into the mussels and sprinkle with spring onions and crusty bread.
http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/steamed-vietnamese-mussels-chicken-stock-and-vietnamese-spices.html

Ingredienten:

Vinho Verde toevoegen

https://snapguide.com/guides/make-ameijoas-a-bulhao-pato/

Pages