110 jaar oud

Dit was mevrouw Eijken uit Hoorn. De foto is van midden jaren 80 toen ik voor de VPRO-radio een serie maakte over hoe je 120 jaar kunt worden. Mevrouw Eijken was toen 110. Ik weet niet meer of ze daarmee ook de oudste Nederlander van dat moment was, maar het was voor mij bijzonder genoeg om contact op te nemen met de provincie Noord Holland en te vragen of ze bereid waren om zonder bureaucratisch gedoe snel een beetje geld te fourneren zodat ik mevrouw ook nog even op film kon vastleggen. De provincie zag de urgentie en kwam snel in actie, maar ondertussen ging mevrouw toch dood.

Een paar dagen daarvoor waren we bij haar op bezoek geweest in een verpleeghuis in Hoorn. Ze was zo goed als doof en gebruikte nog zo'n oude trompethoorn om de conversatie te kunnen volgen. Ze was ook blind, maar volgens de verpleging had ze nog de bloeddruk van een jonge meid.

Enkele familieleden van mevrouw Eijken woonden ook in dat tehuis. Ze waren jonger....in de negentig. Ze maakten al ras duidelijk dat ze hoopten dat mevrouw snel de pijp uit zou gaan, het was altijd een vervelend mens geweest vonden ze.

Jaren later ontdekte professor Westendorp van de Universiteit Leiden dat mensen die heel oud worden vaak kinderloos zijn. Mevrouw Eijken was kinderloos. Ze had haar leven lang gewerkt als handwerklerares en op de een of andere wijze verbaast me dat niet. De foto is van Gees van Hemert, mijn vrouw destijds. De audio van het 'interview' staat hieronder (het ruwe materiaal, dus met nogal wat 'wit').