Is zonlicht schadelijk voor de ogen?

Als kind was het leuk om een vergrootglas in het zonlicht te houden en zo een gat in een stukje papier te branden. Veel volwassenen doen op een zonnige zomerdag nog steeds iets dat daar heel veel op lijkt: zonder zonnebril in de felle zon verkeren.

Het oog is immers een lens die een beeld op het achterliggende netvlies projecteert. Wie in de felle zon kijkt - of indirect het felle zonlicht in zijn ogen krijgt - die doet net zoiets als vroeger met het vergrootglas: hij concentreert het felle licht op een klein puntje in zijn netvlies en kan daar zo zelfs een gaatje in branden!

Dat zonnestraling voor de huid schadelijke effecten kan hebben is al lang bekend: jaar in jaar uit waarschuwt de kankerbestrijding tegen de ‘koperen ploert’. Maar steeds duidelijker wordt dat de straling van de zon ook de ogen kan beschadigen.

Het duidelijkst blijkt dat bij zonsverduisteringen. Hoewel er wordt geadviseerd om daar niet zonder bescherming tegen in te kijken zijn er iedere keer weer tientallen mensen die het te veel moeite vinden om even een CD-tje voor hun ogen te houden (een compact disc

Add new comment

Plain text

  • Allowed HTML tags: <mailto>
  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.