Gerookte mosselen

Ingredienten: 
  • 2 kg verse mosselen
  • 2.5 dl. creme fraiche
  • 1 dl. mayonaise
  • 1.5 eetlepels droge witte vermouth
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • 1 eetlepel fijngehakte peterselie
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  •  
  • Hulpmiddelen: rookoventje
Bereiding: 

Voorbereiding:

Spoel de mosselen onder stromend koud water. Verwijder de al openstaande exemplaren. Handel voor het roken zoals in de gebruiksaanwijzing is aangegeven. De mosselen kunnen niet allemaal tegelijk worden gerookt. Voor een hoeveelheid van 2 kilogram kunt u ze het beste in drie of vier porties verdelen.

Bereidingswijze:

Leg de mosselen met de hoge schelpdelen naar onderen gekeerd op het rekje in het oventje. Laat de mosselen zolang in het oventje liggen tot de schelpen zich hebben geopend. Ze zijn dan net gaar en hebben een fijne rooksmaak. Neem de gerookte mosselen uit de schelpen en houd ze warm. Maak het rookoventje schoon en laat er een volgende portie mosselen in roken.

De saus maakt u door eerst de creme fraiche even flink op te kloppen en daarna te vermengen met de mayonaise, vermouth, tuinkruiden en wat peper en zout. Verdeel de warme mosselen over voorverwarmde borden die u kunt garneren naar eigen inzicht. Geef de saus er apart in kommetjes bij.

Serveertips: geef er sneetjes licht geroosterd witbrood en kruidenboter bij.

Bron: 
https://www.rookovens-online.nl/c-389313/gerookte-mosselen/