Vietnamese mosselen

Beschrijving: 

In de jaren 70 kreeg Yerseke  een groep Vietnamese bootvluchtelingen op bezoek. Ik herinner me verhalen uit die tijd dat die Vietnamezen – volgens mij verliep de integratie relatief probleemloos – nogal eens op het strand te vinden waren en daar allerlei krioelende zeebeestjes vergaarden om ze uiteindelijk op te eten. Leuk (lekker?). 

Ingredienten: 
  • 4kg mussels
  • 4 tbsp vegetable oil
  • 4 bashed lemongrass stalks
  • 12 lime leaves
  • 3 large red chillies
  • 15 Thai shallots, roughly chopped
  • 4-6 tbsp fish sauce
  • 2 pints chicken stock
  • 4 spring onions, finely diced on a diagonal
  • 3 tbsp palm sugar
  • 50g galangal, julienned Vietnamese coriander
  • Hot mint Saw tooth coriander Sweet basil

 

Bereiding: 
  • 1. Heat oil in a wok and add shallots and lemongrass to release their.
  • 2. Next add the lime leaves and galangal, plus the palm sugar for a caramel sweetness.
  • 3. Then add some stock and simply bring the stock to the boil and add the mussels.
  • 4. Give it a good stir so the flavours are dispersed.
  • 5. Allow the mussels to cook for about 3 to 5 minutes until they open. Don’t use the ones that don’t open.
  • 6. Then finely chop some sweet basil and Vietnamese coriander and scatter and stir gently into the mussels and sprinkle with spring onions and crusty bread.
Bron: 
http://www.foodnetwork.co.uk/recipes/steamed-vietnamese-mussels-chicken-stock-and-vietnamese-spices.html