Departementaal gebrabbel

Straling is straling en een stof is een stof, dat is geen bijzondere constatering, maar op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is dat nog niet helemaal doorgedrongen. Het departementale portaal voor straling  ( https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/straling ) opent met de volgende tekst:
Straling is bijvoorbeeld de radioactieve stof die wordt gebruikt bij medisch onderzoek, zoals bij een röntgenfoto of een CT-scan. Andere voorbeelden van straling zijn die van mobiele telefoons of de zon.

Dit is een klassiek misverstand tussen ergens door bestraald worden en besmet zijn met iets dat straalt. Deskundigen klagen er vaak over dat mensen dit onderscheid niet maken, maar op het ministerie zitten waarschijnlijk mijn oude collega's van Milieudefensie en die weten inderdaad nauwelijks waar ze het over hebben. Straling kan hier het best vergeleken worden met licht: als je een tijd onder een lamp hebt gezeten ben je wel bestraald, maar als het licht uit is ga je niet nog nagloeien. Met licht kan je niet besmet raken, met radioctiviteit wel overigens, maar dan moet je niet in de omgeving van iets stralends zitten maar dan moet je iets radioactiefs ingeslikt of ingeademd hebben of binnengekregen via een wond.

Op 20 april 2021 was de site nog onveranderd. Ik heb er toen over getweet: 

Op 11 april 2023 staat er een nieuwe tekst, zonder dit gebrabbel. Wanneer die correctie is doorgevoerd kan ik niet zien.

Add new comment