Strand van Guarapari (Brazilië) straalt 130 maal meer dan Nederlandse stranden

U kijkt naar de eerste stralingsmeting die de filmploeg van de Groene Rekenkamer verrichtte op de zwarte stranden van de Braziliaanse kustplaats Guarapari. De geigerteller geeft 30.30 microSievert per uur aan. Wat betekent dat voor gewone mensen in Nederland? Ons wordt doorgaans verteld dat we jaarlijks een stralingsdosis uit de aarde en het heelal van ongeveer 2 milliSievert ontvangen. Om te kunnen vergelijken moeten we dus een sprongetje maken van microSievert per uur naar milliSievert per jaar. Dat is eenvoudig:

30.30 microSievert per uur betekent 265428 microSievert per jaar (vermenigvuldigd met 24x365) en als je dat deelt door 1000 dan heb je het getal in milliSieverts.

Dat betekent dus dat deze stralingsdosis te vergelijken is met een jaardosis van 265 milliSievert! Dat is 130 keer de hoeveelheid straling die we in Nederland normaliter ontvangen!. Wat zou er in ons land gebeuren als hier dergelijke stralingsniveaus op het strand zouden worden aangetroffen? De Nederlandse stralingsbeschermers zouden waarschijnlijk het strand taboe verklaren en Greenpeace zou een massale evacuatie naar een (niet bestaande) stralingsvrije planeet bepleiten.

In de Braziliaanse kustplaats Guarapari wordt heel wat relaxter gereageerd. Daar is men er van overtuigd dat de zwarte zanden een gezondheidsbrengend effect hebben en  wentelen toeristen en bewoners zich als het even kan in de zwarte modder, of graven zich in teneinde de stralingsdosis te maximaliseren. Het is waar: ook in Nederland graven mensen zich in op het strand, maar dan roepen ze er niet bij ‘radioatividade é bom para a saúde’ (radioactiviteit is goed voor de gezondheid). Ook de hoogleraar radiologie van de Universiteit van Rio de Janeiro die we interviewden meldde desgevraagd dat hij zich geen zorgen maakt over deze stralingsbaden. Daarbij dient te worden aangetekend dat het hier slechts een eerste meting betrof die we in onze verbluffing meteen maar gefotografeerd hebben. Latere metingen leverden nog veel hogere resultaten op. U ziet het straks allemaal in de mooie videoopnames die we gemaakt hebben.Ingegraven op het strand van Guarapari

Ingegraven op het strand van GuarapariDankzij uw donaties zijn we naar Brazilie gegaan en onze verwachtingen zijn meer dan waar gemaakt. We hadden dan wel in de wetenschappelijke literatuur gelezen  over deze ‘monaziet’-stranden en hoe de Brazilianen daar mee om gaan, je gelooft het toch pas echt als je het zelf ziet en na kunt meten. Of die positieve gevolgen voor de gezondheid echt worden gerealiseerd weten we niet, want er is lokaal geen medisch onderzoek daarnaar, maar uit de literatuur is bekend dat zulks wel verwacht mag worden en dat er in ieder geval geen enkele reden is om op dergelijke stralingsniveaus te reageren alsof er sprake is van een gevaarlijke situatie.

 

Add new comment