Klimatologen zijn dommer als apen

Mijn jongste zoon Felix was ongeveer 6 en had op school te horen gekregen over de gruwelijke behandeling van dieren. Hij was ontzet en besloot tot actie tegen de 'vleesfabrieken'! Die moesten dicht!  Maar eerst besloot hij tot het tekenen van een landkaart zodat hij wist waar de 'vleesfabrieken' gevestigd waren zodat hij daar kon gaan demonstreren. Hij pakte een vel papier en ging aan de slag, en na een kwartier rende hij naar buiten, kaart in de hand en ontdekte dat die kaart en de werkelijkheid weinig met elkaar te maken hadden. Einde actie, lesje geleerd.

Dit is echt gebeurd en voor mij is dit een parallel voor de klimaatmodellen die steeds gebruikt worden om te laten zien dat in de toekomst de temperatuur geweldig gaat stijgen en dat we daar bang voor moeten zijn. Die modellen worden gemaakt door volwassenen en met peperdure computers, maar het is de vraag of de 'scenario's die daar uit komen veel betrouwbaarder zijn dan de kaart van Felix. Klimaatmodellen zijn razendknappe computerexercities die tot in de verre toekomst proberen  in te schatten hoe een eindeloze reeks van factoren op elkaar in werkt en in welke temperatuur zulks dan uit mondt. De aarde wordt verdeeld in vakjes,  een 'grid' van bijvoorbeeld 100x100 kilometer. De aarde heeft een oppervlakte van 510.100.000 dus dat komt neer op ongeveer 50.000 vakjes. Voor elk van die vakjes moet je weten hoeveel regen er valt, hoeveel zon er schijnt, wat voor een terrein het is hoe de temperaturen zich in afgelopen jaren hebben ontwikkeld  En ongetwijfeld nog veel meer factoren waar ik me niet in ga verdiepen. Dat is een enorme vracht historische gegevens (waarvan je vaak niet weet hoe betrouwbaar ze zijn, maar dat terzijde) en dan moet je gaan bedenken hoe die factoren in de toekomst elkaar zullen gaan beïnvloeden. Velen kennen het verhaal van een vlinder in Texas die een orkaan in Japan zou kunnen veroorzaken, maar of dat nu wel of niet reëel is, alles staat met alles in verband. Afgelopen zomer werd alarm geslagen over het smelten van ijs in Groenland, maar dat bleek een uit de Sahara afkomstige hittegolf te hebben veroorzaakt. De fallout van kernexplosies heeft de grote verbondenheid van aardse systemen ook nog eens duidelijk gemaakt. Enzovoort, enzvoort.

Mensen kennen misschien de bewering dat je altijd het goeie antwoord op een vraag vindt als je het maar vaak genoeg probeert. Ja, als je je pincode kwijt bent, dan hoef je maar max 9999 keer te proberen en bingo (nee de pinautomaat staat dat niet toe, tis maar een voorbeeld). Vergelijkbaar is de redenering dat als je maar voldoende apen op een tekstverwerker laat rammen, een van die apen uiteindelijk de verzamelde werken van Shakespeare zal tikken. De redenering is hetzelfde, maar een pincode heeft maar 9999 mogelijke combinaties, in de verzamelde werken van Shakespeare staan ontstellend veel letters en die vormen een unieke combinatie met elkaar en voordat apen of een computer die ordening hebben gevonden.  Er is een leuke Wiki aan gewijd en daaruit kopieer ik:

Indien ieder proton in het universum zo'n hypothetische aap-met-schrijfmachine zou zijn, en zij vanaf de oerknal tot aan het einde van het universum non-stop met een snelheid van 2000 tekens per minuut zouden typen, dan zouden er 10360,641 universa gevuld met deze proton-apen nodig zijn voor een kans van 1 op een biljoen dat de tekst van Hamlet (zonder leestekens) correct wordt getypt[2].

Ik denk Dat je het aantal combinaties van zaken die zoals boven beschreven verwerkt moeten worden een een klimaatmodel goed kunt vergelijken met de unieke lettercombinatie van het werk van Shakespeare. De kans dat klimatologen de temperatuur van de aarde kunnen voorspellen moet dus overeenkomen met de kans dat apen het verzamelde werk van Shakespeare intikken.

Mijn zoon begreep uit toen hij buiten kwam dat verder pogen zinloos was, maar klimatologen laten zich niet zo gauw ontmoedigen. Zij hebben in de loop der jaren een aantal  grafieken getekend over hoe de temperatuur zich zou kunnen ontwikkelen. Klimaatskeptisch onderzoeker Roy Spencer voegde al die voorspellingen samen en tekende er ook een lijntje bij van de temperaturen zoals we die tot nu toe daadwerkelijk hebben waargenomen. 

Het is duidelijk de klimaatapen doen ontzettend hun best, maar tot nu toe zijn ze niet verder komen dan 'Something is rotten in the state of science'...

 

Tags: 

Add new comment

Plain text

  • Allowed HTML tags: <mailto>
  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.