Veroudering

Title
Als je oud wilt worden moet je jong beginnen
Worden we straks 150-200 jaar?
Vara Punch over cryonisten

Deze reportage is uitgezonden in het Vara radioprogramma Punch. Hij staat hier

Uw periodieke keuring
Zo oud word ik
Eeuwige Jeugd


Kunt U zich voorstellen dat over een jaar of 10 in Uw krant het volgende bericht staat?

 

Doorbraak! Verjongingspil ontdekt!

Onderzoekers hebben een pil ontwikkeld die daadwerkelijke verjonging mogelijk maakt. Iedere oudere die deze pil slikt krijgt het lichaam van een dertigjarige. De pil is uitgeprobeerd op mensen van allerlei leeftijd en bleek zelfs werkzaam bij hoogbejaarden.

‘Ik wist niet wat me overkwam’, zo vertelt mevrouw Jansen (85). ‘Mijn zoon werkt in dat laboratorium en hoewel hij eerst weigerde mij die pil te geven omdat hij niet met zijn oude moeder durfde te experimenteren, heb ik m toch opgeëist en ben ik gaan slikken. Eerst kreeg ik meer energie, maar ik zag geleidelijk aan ook dat mijn huid weer strakker werd, en ik heb ook het gevoel dat ik weer beter kan onthouden. Laatst zag iemand mij aan voor mijn dochter van 60. Volgens mijn zoon is dit nog maar het begin’.

Worden we straks echt 139 jaar?
Club van 100
Gemiddelde levensverwachting: 292 jaar
Will Human Life Expectancy Quadruple in the Next 100 Years? 60 Gerontologists Say, "Public Debate on Life Extension Is Necessary"

Word count: 3182

 

Abstract: 60 scientists in the field of biogerontology were asked to give their personal estimates regarding the development of future life expectancy. The median of these estimates is that a person born in the year 2100 will have a life expectancy of 100, the average mean is 292 years. Changes in biogerontology are discussed whereby the old search for the fountain of youth gains respectability again and competes to replace the gerontologists current mission to compress morbidity. Some anti-aging developments are discussed. It is urged that society debates these questions in order to be prepared for sudden advances that may have a large impact on society.

Zoeken naar het levenselixir is niet meer taboe

Verouderen is normaal in de zin dat we het allemaal  doen, maar daarmee wordt het nog niet  acceptabel. In zijn prachtige Fable of the Dragon-Tyrant[1] portretteert de Engelse onderzoeker Nick Bostrom veroudering als een stinkende kwijlende bloeddorstige draak met zwarte schubben die iedere week honderdduizend mensen opvreet (sommige slachtoffers laat-ie eerst langdurig verkommeren in de donkere bergen waar hij woont).  Iedereen accepteert dat, tot het besef doorbreekt dat er iets moet gebeuren om  aan dit lijden een einde te maken. Vanaf dat moment worden de krachten gebundeld, kan de draak worden verslagen, en komt in het verschiet wat de meerderheid van de mensen op deze planeet wil: eeuwige jeugd!

Eeuwige jeugd? Kom nou! Zit de geschiedenis niet vol met schurken en oplichters die toch hebben aangetoond dat de bron van eeuwige jeugd niet bestaat?

Ratten doen de macarena

Als een onderzoeker vertelt dat hij zijn oude ratten een verjongingskuur heeft gegeven als gevolg waarvan ze weer de ‘macarena’ dansten dan lijkt een gezond wantrouwen op zijn plaats. ‘Verjonging’ is al een thema waar serieuze mensen zich ver van houden en ratten die de macarena dansen kom je alleen in Disneyland tegen, niet in een laboratorium. Maar deze onderzoeker heet Bruce Ames en is al decennia lang één van de meest gerespecteerde wetenschappers ter wereld. Meer dan 400 publikaties in wetenschappelijke tijdschriften, tal van prestigieuze prijzen, een tijd lang nr 23 op de lijst van meest geciteerde wetenschappers en ga zo nog maar even door. Gek is die man dus zeker niet, maar wellicht probeert hij een winkeltje in voedingssupplementen op te zetten zodat hij de portemonnee een beetje kan vullen?

Worden we straks 150 tot 200 jaar?

"We weten dat we het leven van zoogdieren kunnen verlengen"; zei dr Judith Campisi van het Berkeley National Laboratory onlangs tegen de New York Times. "Er is geen reden waarom we niet hetzelfde met mensen zouden kunnen doen".
Dr Cynthia Kenyon, hoogleraar biochemie aan de University of California in San Francisco: "Het licht staat overal op groen, en als deze tendens zich doorzet zullen mensen 150 tot 200 jaar kunnen worden, maar zonder jarenlang geteisterd te worden door ouderdomskwalen'.
Dr. Michael Rose, van de University of California in Irvine: 'Ik heb met mijn eigen handen de veroudering van mijn proefdieren uitgesteld. Ik heb het ene organisme op zijn laatste benen zien lopen en een ander organisme dat net zo oud was zien floreren'.
De Nederlandse onderzoeker dr Jan Vijg: 'Er is geen limit to life. Dat was een beetje de hypothese, maar dat is gewoon onzin en dat blijkt ook steeds duidelijker';

Anorexia longaeva: non goumet cooking

De keuken van de Californische computerprogrammeur Tim Freeman wordt maar eenmaal per week gebruikt. Dan komt zijn schoonmoeder om weer een weekvoorraad ontbijten, een weekvoorraad lunch of een weekvoorraad diners aan te maken en die verdeeld over dagelijkse porties in te vriezen. Want Freeman eet - sedert medio 1996 -nogal monotoon, ontbijt, lunch en diner zijn weliswaar verschillend, maar alle dagen van de week is het dezelfde kost. Lekker is dat niet, maar dat is ook niet de bedoeling, want dan ga je al gauw veel te veel eten. Freeman noemt het zelf 'non-gourmet-cooking': een zeer sobere keuken die zich vooral kenmerkt door een absoluut minimum aan calorieën, want alleen op die manier kan hij - zo voorspelt wetenschappelijk onderzoek - spectaculair oud worden. Als met hem hetzelfde gebeurt als met talloze proefdieren voor hem dan zou hij zelfs 190 jaar kunnen worden.

Cryogene suspensie: ook een groep Nederlanders wil zich na de dood laten invriezen

Henri Kluytmans (33) uit Eindhoven draagt een soort penning om zijn hals waarop staat wat er moet gebeuren als hij overlijdt. Die tekst is vooral gericht op het personeel van een eventuele ambulance dat hem dood aantreft want als die niet binnen 30 minuten een bloedverdunner inspuiten dan stolt zijn bloed en dat zou de verdere uitvoering van zijn 'laatste' wil nodeloos compliceren. Als de bloedverdunner en diverse andere geneesmiddelen zijn toegediend kan Kluytmans' lijk naar Londen worden vervoerd waar in een operatie de bloedvaten buiten het lichaam worden geleid zodat het bloed uitgespoeld kan worden en vervangen door een zogeheten cryoprotectant, een anti-vriesstof. Kluytmans wil namelijk niet begraven of gecremeerd worden maar ingevroren op een temperatuur van min 196 graden en opgeslagen in een dewar, een enorme thermosfles gevuld met vloeibare stikstof in de staat Arizona.

Het geheugen van een twintigjarige in het lichaam van iemand van 70. Verjonging van de grijze cellen - in de VS is het aangetoond.

Wie is er werkelijk tevreden met zijn eigen lichaam? Talloze mensen proberen af te slanken

Landscapes of longevity

228-232

Proefratten pionieren in verlengd leven

'Het valt te hopen dat het Dierenbevrijdingsfront zijn laboratoria om dieren te bevrijden met enige zorg uitkiest. De kans bestaat namelijk dat ze terecht komen in een werkplaats waar de dieren niet na een kort en wreed experiment worden geslacht

Het moderne levenselixir

In de Verenigde Staten woedt op het ogenblik een ware gezondheidsrage. Miljoenen mensen slikken extra vitamines, in grote, zogenaamde €˜mega€™-doses. Vele plaatsen hebben hun eigen €˜Health-shop€™, winkels gespecialiseerd in vitamines, onbespoten voedsel en literatuur met €˜levensverlengende€™ tips en recepten. Medische congressen worden niet meer alleen door de medische deskundigen bezocht , maar ook door de patiënten. €™'Ik lijd aan....en ik wil weten wat de laatste ontwikkelingen zijn'€™, is vaak de motivatie van deze mensen. De grote sterren van deze beweging zijn de in Los Angeles woonachtige Durk Pearson en Sandy Shaw. Zij schreven een boek Life Extension, a practical scientific approach dat in een oplage van meer dan 1 miljoen de winkels uitvloog. Neveneffecten:Pearson en Shaw traden op in de Merv Griffin Show en kregen de record respons van 100. 000 brieven.

Hongerend 120 jaar worden

U wilt langer leven? Oud worden zonder akelige kwalen als kanker hart- en vaatziekten en diabetes? Er zijn allerlei aanwijzingen dat dat met voedingssupplementen waarschijnlijk een beetje lukt

Theo Richel wil nog 80 jaar leven en hij is al 31
Jeanne Calment zingt een liedje voor haar 120e verjaardag

  Heel wat mensen hebben de media gehaald met claims dat ze superbejaard waren, 110 jaar of ouder, maar bij nader onderzoek bleek dat toch gewoon niet waar. Maar het record van mevrouw Jeanne Calment uit Arles in Zuid Frankrijk die op 4 augustus 1997 op 122-jarige leeftijd (plus 164 dagen) overleed staat nog recht overeind. Er is geen twijfel dat zij die leeftijd heeft gehaald. Voor een belangrijk deel rokend en drinkend en grappen makend ('ik heb maar één rimpel en daar zit ik op'). Rond haar 120e verjaardag zong ze een liedje op een cd, 'La Farandole'. Het is geen mooie muziek, en het geheel is verpakt in een partij kermisherrie, maar het blijft opvallend.

110 jaar oud

Dit was mevrouw Eijken uit Hoorn. De foto is van midden jaren 80 toen ik voor de VPRO-radio een serie maakte over hoe je 120 jaar kunt worden. Mevrouw Eijken was toen 110. Ik weet niet meer of ze daarmee ook de oudste Nederlander van dat moment was, maar het was voor mij bijzonder genoeg om contact op te nemen met de provincie Noord Holland en te vragen of ze bereid waren om zonder bureaucratisch gedoe snel een beetje geld te fourneren zodat ik mevrouw ook nog even op film kon vastleggen. De provincie zag de urgentie en kwam snel in actie, maar ondertussen ging mevrouw toch dood.