Genieten

Title
Met Noor en Emma naar Valencia (18-21 okt 2018)

Heerlijk lang weekend. Alles zat mee: het weer, de gezelligheid, het appartement, de restaurants, de stad.

Valencia is vergelijkbaar met Barcelona, maar rustiger en gewoner, minder internationaal, Spaanser (alhoewel we toch heel wat Nederlanders langs hebben horen komen). 800.000 inwoners. Mooie oude stad, parkjes met palmen en enorme Ficussen (bomen, geen kamerplanten met een omtrek van toch gauw 5 meter). Valencia heeft een haven en een groot strand, maar dat strand is toeristisch gezien minder belangrijk dan de stad zelf.

Centraal in de stad is de kilometers lange bedding van de voormalige rivier de Turia. Hier is een park in aangelegd en een Ciudad de las Sciencias y las Artes, een stad voor wetenschap en kunst, en dat bleek een miljarden project te zijn met gigantische gebouwen en waterpartijen waar ondermeer een wetenschapsmuseum en een opera in gevestigd waren. Zeer indrukwekkend.

Vakantie zonder ruzie of onenigheid, is dat mogelijk?
Waarom valt u eigenlijk op blond?
Eten als een Romein in Trier
Vooroordeel of pure waarheid? 17 volkswijsheden over eten, drinken, sex en ander vakantieplezier
Feesten

De feestmaand komt er aan. Lekker eten, mooie kleren, gezelligheid, cadeautjes, het klinkt allemaal paradijselijk en dat zou het ook kunnen zijn als die decembermaand niet iets heel schizofreens had. Want terewijl het ganzevet van uw wangen druipt, komen serieus kijkende lieden u lastig vallen met vragen als 'Mag een mens wel feest vieren als er zoveel eenzamen zijn?'Hoe ruimen we onze kerstafval zo milieuvriendelijk mogelijk op? Datis allemaal weinig feestelijk en het kenmerk van een echt feest is toch dat je alle zorgen even opzij zet? Dat je even zegt: ze bekijken het maar in Afrika, Alaaf! Dat je zegt: ammehoela met die soberheid, het is nu tijd voor vet, vlees en drank. Dat je zegt: erg jammer voor die eenzamen maar ik ga toch niet zomaar een wildvreemde aan mijn rollade laten knabbelen. Bij een feest maak je onbekommerd pret met de mensen die je aardig vindt.

Doping voor iedereen

Iedereen aan de dope

Iedereen heeft van tijd tot tijd doping nodig. Die prikkelende stelling werd enige tijd terug gelanceerd in een Frans boek met maar liefst 300 dopingrecepten voor alledag en voor iedereen. Dit boek, '300 medicaments pour se surpasser' was bij het publiek een absolute bestseller, maar de franse medici en apothekers waren minder enthousiast en spanden processen aan tegen de uitgever die tot een forse schadevergoeding werd veroordeeld. De auteurs zelf konden niet worden veroordeeld want die zijn anoniem, hoewel de uitgever zegt dat het om een collectief van artsen en apothekers gaat.

Stoppen of sterven?

Een kwart van de vier miljoen Nederlandse rokers wil graag stoppen met roken, als we de jubel van de Stichting Volksgezondheid en Roken mogen geloven, maar slechts 15% zal daar ook echt in slagen. Jammer voor de rest, maar het leven is hard, de keus is nu eenmaal: stoppen met roken of een vroege, gruwelijke, dood. Of niet? Nan Gisius (53) uit Amsterdam hoopt van niet. Zij heeft een alternatief gevonden: snuiftabak! ‘Ik moet zeggen erreg lekker! De kick bij het snuiven is groter dan die van het eerste trekje van de eerste sigaret van de dag, wat mij betreft nog altijd één van de lekkerste. Nadeel is de bagger die zich bij regelmatig gebruik ophoopt in je slijmvliezen ..... als je niet uitkijkt loop je rond met van die fijne zwarte neusgaten ... nog minder smakelijk dan rook-gele vingers .’ Voor Simon Bont (39) uit Gouda was het alternatief na 25 jaar roken: pruimtabak. Het bevalt uitstekend zo vertelt zijn vrouw Jeannet.

Verrukkelijk vet!

Vet is verrukkelijk! Geef mensen de keus uit twee identieke gerechten die alleen verschillen in de hoeveelheid vet

Een bijzonder bierstadje: Brugge

Het is ongeveer de slechtste reclame die een mens zich voor kan stellen. Wie alleen afgaat op het etiket van het bier 'Straffe Hendrik; krijgt zin in tal van dingen.

Arboretum Kalmthout

'EEN HERFSTIG UITJE: HET ARBORETUM KALMTHOUT Een bekend 'Zeeuws Zondags Uitje' is een wandeling over de Kalmthoutse Heide vlak over de grens met Belgie bij Putte. Maar wie op weg naar de heide een paar kilometer doorrijdt kan in het dorp Kalmthout zelf nog tot half november een bezoek brengen aan een bijzondere tuin: het Arboretum Kalmthout. Een Arboretum is een tuin die vooral beplant is met bomen: hier kunt U honderden soorten bomen en heesters bewonderen van over de gehele wereld: soorten die elders heel gewoon zijn of juist bedreigde soorten die in het Arboretum een laatste vluchtplaats hebben gevonden. En nu in de herfst is zo'n bomentuin misschien wel op zijn mooist: de herfstkleuren gloeien je van alle kanten tegemoet. De Arboreta hebben eigenlijk diverse doelstellingen: het verzamelen van zoveel mogelijk boomsoorten