HP/De Tijd

Title
Leve de frietsaus
De doden van de milieubeweging
Gemiddelde levensverwachting: 292 jaar
Kostbaar koffiedik

Milieuproblemen die er nog niet zijn worden alvast met veel geld voorkomen. Zelfs milieuorganisaties schrikken van de kosten en willen een Groene Rekenkamer

Stoppen of sterven?

Een kwart van de vier miljoen Nederlandse rokers wil graag stoppen met roken, als we de jubel van de Stichting Volksgezondheid en Roken mogen geloven, maar slechts 15% zal daar ook echt in slagen. Jammer voor de rest, maar het leven is hard, de keus is nu eenmaal: stoppen met roken of een vroege, gruwelijke, dood. Of niet? Nan Gisius (53) uit Amsterdam hoopt van niet. Zij heeft een alternatief gevonden: snuiftabak! ‘Ik moet zeggen erreg lekker! De kick bij het snuiven is groter dan die van het eerste trekje van de eerste sigaret van de dag, wat mij betreft nog altijd één van de lekkerste. Nadeel is de bagger die zich bij regelmatig gebruik ophoopt in je slijmvliezen ..... als je niet uitkijkt loop je rond met van die fijne zwarte neusgaten ... nog minder smakelijk dan rook-gele vingers .’ Voor Simon Bont (39) uit Gouda was het alternatief na 25 jaar roken: pruimtabak. Het bevalt uitstekend zo vertelt zijn vrouw Jeannet.

Vrouwen, het agressieve geslacht. De meerderheid van het huiselijk geweld wordt door vrouwen gepleegd

Henk uit Groningen heeft sinds zijn ongeluk een dwarslaesie. Hij kan zich alleen via zijn rolstoel verplaatsen. Toch ontmoet hij een vrouw, ze worden verliefd en gaan samenwonen. Na enige tijd begint ze hem te slaan.

‘Ze werd het zat om mij altijd maar te verzorgen. Ik was net een klein kind’, zo vertelt hij. ‘Ze sloeg me met een vlakke hand recht in mijn gezicht. Wekelijks kreeg ik een paar stevige petsen. Ook heeft ze een keer een stok gepakt en daar mee geslagen’.

 ‘Als ik van het bed af wou dan trok ze mijn rolstoel weg. Dan kon ik mijn bed niet uit en dan was dat lekker rustig voor haar. En als ik toch probeerde er uit te komen dan duwde ze me terug. Ze maakte er echt misbruik van’.

Moeten mannen meer zorgen en vrouwen meer werken? Alsjeblieft niet!

Wij zijn een succes, mijn vrouw en ik! Althans in de ogen van het Ministerie van Sociale Zaken. Ik werk thuis en mijn vrouw heeft een nagenoeg full time baan. Ik kook veel en ik heb veel tijd om de kinderen op te halen van school. Precies Zoals Het Zou Moeten! Mijn vrouw is kostwinner, ze is economisch onafhankelijk. Precies Zoals Het Zou Moeten!

Wauw! een modern gezin! Helemaal in de lijn van de campagnes die het ministerie van Sociale Zaken de afgelopen jaren voert rond de vraag ‘Wie Doet Wat?’. U heeft ze misschien gehoord of gezien, die spotjes op radio en televisie waarbij een man de drukte van het gezin ontvlucht met als argument dat hij zijn zojuist gewassen auto het best kan laten drogen door er een eindje mee te rijden. Wat een flutsmoes he? De suggestie is dat mannen veel vaker op die manier proberen onder huishoudelijk werk uit te komen. ‘Lieverd, natuurlijk wil ik de afwasmachine voor je inruimen, maar zal ik dan meteen maar mijn baan opzeggen?

BROEIKASPANIEK
Ken jij een tapijtlegger van boven de veertig? De giftige adem van Agent Orange

Het milieu blijkt nog onvriendelijker dan we in Nederland al denken, als we drs Cees van Tiggelen tenminste mogen geloven. Het inademen van een combinatie van op zichzelf ongevaarlijke stoffen kan de hersenen aantasten, is zijn stelling, soms zelfs tot vervroegde dementie leiden. Schilders en tapijtleggers die van een borrel houden moeten al helemaal oppassen. Het aantal slachtoffers neemt toe, ook bij jonge mensen 'die niet meer de reserve hebben om de leuke dingen in het leven te doen'. Is 'rustig doorgaan met ademhalen' wel zo'n goed afvies?

Hoe heter hoe beter

Ook de hete zomer heeft niet het definitieve bewijs geleverd dat de aarde aan het opwarmen is (er zijn nog plenty wetenschappers die eerder een nieuwe ijstijd zien aankomen) maar stel nu eens dat de aarde in de komende decennia echt een paar graden warmer wordt….. zou dat erg zijn? Nee zegt de Amerikaanse onderzoeker dr. Thomas Gale Moore van de Stanford Universiteit. Volgens hem is er alle reden om een eventuele opwarming met vreugde tegemoet te zien – een warmere wereld is gezonder, rijker, prettiger. En zelfs groener, als we tenminste voldoende CO2 in de lucht blijven lozen.