NRC

Title
Help de bedreigde man

Aan het begin van de tweede feministische golf, in de jaren zeventig, stond het nog samen op de agenda: het bestrijden van de achterstanden van vrouwen en mannen. In de afgelopen jaren is de aandacht grotendeels naar de achterstanden van vrouwen gegaan. Dat werk is nog lang niet klaar, maar er moet ook eens naar de mannen worden gekeken. Daar zijn nog veel achterstanden weg te werken. Een paar voorbeelden:

Mannen leven gemiddeld zes jaar korter dan vrouwen. Ze worden eerder ziek en krijgen vaker kanker en hart- en vaatziekten.

Bij mannen komt zelfmoord twee- tot driemaal zoveel voor als bij vrouwen.

De gecombineerde werk-zorg belasting van mannen is volgens de Emancipatiemonitor (Sociaal Cultureel Planbureau/CBS) hoger dan die voor vrouwen.

Spaarlampen: Besparen ze werkelijk stroom? Moet de helft van de armaturen vervangen? Zijn ze veilig? Wilt U ze wel?

Velen spreken over spaarlampen alsof het de moderne versie is van het kaarsje waarmee je in de kerk een ziel kan redden, maar belangrijker is natuurlijk: wordt er daadwerkelijk stroom mee bespaard? Australië, Californië, Canada en het Verenigd Koninkrijk lijken onderweg naar een verbod op de gloeilamp en een gedwongen overschakeling op de spaarlamp. Europa zint nog op maatregelen maar minister Jacqueline Cramer schijnt ook een verbod na te streven. 

Storend gedrag van schoolkinderen neemt toe
GOKKEN OP DE TOEKOMST (Brengen weddenschappen de wetenschap vooruit?)

De ziekte kanker is voor het jaar 2010 te genezen. Of dit echt waar is weet ik niet, maar die gok heb ik genomen: op de Internet-markt voor 'Idea Futures'€™ heb ik er zojuist 50 'dollar'€™ op ingezet. Er zijn honderden van dergelijke gokkers en de 'koers'€™ is nu ongeveer 50% dat betekent dat de helft van de gokkers het met mij eens is en de andere helft niet. Door zo te gokken hopen we de wetenschap vooruit te helpen, kapitaal te genereren voor onderzoek, de eerlijkheid in de wetenschap te bevorderen, te ontdekken wie de beste voorspeller is. Het mooiste zou zijn als we in 2010 ook nog de nodige duiten zouden vangen, maar gokken op de wetenschap is in de Canada echter verboden en tot die tijd kun je met Idea Futures door goed te voorspellen alleen aan geloofwaardigheid winnen en wordt je dus uitbetaald in 'credibills'€™ - the right to bragg!.

Proefratten pionieren in verlengd leven

'Het valt te hopen dat het Dierenbevrijdingsfront zijn laboratoria om dieren te bevrijden met enige zorg uitkiest. De kans bestaat namelijk dat ze terecht komen in een werkplaats waar de dieren niet na een kort en wreed experiment worden geslacht

De moderne telewerker
Het moderne levenselixir

In de Verenigde Staten woedt op het ogenblik een ware gezondheidsrage. Miljoenen mensen slikken extra vitamines, in grote, zogenaamde €˜mega€™-doses. Vele plaatsen hebben hun eigen €˜Health-shop€™, winkels gespecialiseerd in vitamines, onbespoten voedsel en literatuur met €˜levensverlengende€™ tips en recepten. Medische congressen worden niet meer alleen door de medische deskundigen bezocht , maar ook door de patiënten. €™'Ik lijd aan....en ik wil weten wat de laatste ontwikkelingen zijn'€™, is vaak de motivatie van deze mensen. De grote sterren van deze beweging zijn de in Los Angeles woonachtige Durk Pearson en Sandy Shaw. Zij schreven een boek Life Extension, a practical scientific approach dat in een oplage van meer dan 1 miljoen de winkels uitvloog. Neveneffecten:Pearson en Shaw traden op in de Merv Griffin Show en kregen de record respons van 100. 000 brieven.

Doodsoorzaak onvoorstelbare domheid

In een wolkenkrabber in Toronto liet in 1996 de getalenteerde advocaat Gary Hoy (39) zien hoe stevig de ruiten waren. Hij brak met zijn schouder echter door het glas