Van alles wat

Title
Een warmbloedige Natasja met syfilis
Ontgroeningsdag 2010
Leuke site: Middelburg Dronk

Zo af en toe schiet me een naam te binnen en besluit ik die persoon te googlen. Geen speciale reden, gewoon: hoe zou het met die persoon zijn?. Zo zocht ik een tijdje terug naar Rob van Hese, een oud klasgenoot van me uit Middelburg. De belangrijkste herinnering die ik aan hem heb is dat ik hem in reactie op zijn voortdurende getreiter een tand door zijn lip heb gemept waardoor hij dagenlang - zijn vader kwam het bij ons aan de deur melden - niet normaal kon eten. Zo losten we destijds problemen op ;-). Later hebben we nog samen geprobeerd om een cabaret op te richten, maar hoewel hij daar leuke cynische teksten voor schreef is het door mijn eigen onhandigheid niks geworden. Een halve eeuw later ontdek ik dat Van Hese zich tegenwoordig bezig houdt met de site Middelburg Dronk  De site inventariseert heden en verleden van de horeca in Middelburg en wil vooral ruimte bieden aan verhalen van kroegtijgers.

Waar heb ik allemaal gewoond?
 1. Witte de Withstraat 107 (1-hoog of 2-hoog? Amsterdam 1954-1960_
 2. Van Speyckstraat 74 Den Haag 1960 -
 3. Van Limburg Stirumstraat (119??) Den Haag
 4. Dam 4 Middelburg 1963-
 5. Westerscheldestraat 151 Middelburg
 6. Zanddorp 30 Middelburg
 7. Baarsjesstraat 52 Middelburg
 8. Van Reijgersbergenstraat (256?) Middelburg
 9. Parijs, diverse kortdurende adressen
 10. Da Costa Kade 23-2 Amsterdam  1975
 11. Spuistraat Amsterdam (hoek Lijnbaansteeg, boven de drogist)
 12. Prinsengracht 77 Amsterdam
 13. Oosterparkstraat 146 -3
 14. Vincent van Goghstraat 3 Amsterdam
 15. Cornelis Trooststraat  32-hs Amsterdam
 16. Saenredamstraat 4a-hs Amsterdam
 17. Zuidstraat 13 Burgh Haamstede 1985 (half jaar)
 18. Bechstede 23-12 Goes 1985-1989
 19. Stationsstraat 43 Kapelle 1989-2013
 20. Damstraat 19 Yerseke 2013-
Waar ben ik op vacantie geweest?

Als baby/peuter werd ik wel eens meegenomen naar het kamp Bakkum waar mijn 'rijke' tante Leny (Toen eigenaresse van het Dam-hotel op het Amsterdamse Damrak) een huisje had. De enige herinnering die ik daar aan heb is dat ik temidden van het gezoem van muggen en de geur van citronella-olie zat te poepen op een emmer en me erover verbaasde dat er allemaal keutels naar buiten kwamen.

Met mijn ouders schijn ik ook nog wel eens naar een primitief soort bed and breakfast te zijn geweest, mijn ouders spraken van een kippenhok dat enigszins was aangepast, maar verder ben ik met hen nooit op vacantie geweest. Maar dat was toen ook niet zo bijzonder.

Op vakantie in de Gironde - met een demente oma op de achtergrond
Zo kauw je de tandarts de ww in
Inbrekers over inbreken (en hoe u ze buiten kunt houden)
Hoe gek is Bart Huges
Is zonlicht schadelijk voor de ogen?

Als kind was het leuk om een vergrootglas in het zonlicht te houden en zo een gat in een stukje papier te branden. Veel volwassenen doen op een zonnige zomerdag nog steeds iets dat daar heel veel op lijkt: zonder zonnebril in de felle zon verkeren.

Het oog is immers een lens die een beeld op het achterliggende netvlies projecteert. Wie in de felle zon kijkt - of indirect het felle zonlicht in zijn ogen krijgt - die doet net zoiets als vroeger met het vergrootglas: hij concentreert het felle licht op een klein puntje in zijn netvlies en kan daar zo zelfs een gaatje in branden!

Dat zonnestraling voor de huid schadelijke effecten kan hebben is al lang bekend: jaar in jaar uit waarschuwt de kankerbestrijding tegen de ‘koperen ploert’. Maar steeds duidelijker wordt dat de straling van de zon ook de ogen kan beschadigen.

Lactaat

De een heeft het al nadat-ie een sprintje heeft getrokken om de bus te halen en de ander moet er een hele marathon voor lopen

Auto op stikstof
Waar of niet waar?

SUIKER GEEFT ENERGIE
Waar. Suiker is voor het lichaam praktisch zuivere brandstof. Na consumptie komt het razendsnel in het bloed terecht en geeft zo energie aan de cellen. Met name sporters gebruiken op gezette tijden extra druivesuiker.

Maar: suiker is geen oppepper. Als je geen zin hebt in sporten zal meer suiker je niet de energie geven om aan de slag te gaan. Sport je niet

Het mysterie van de degenslikker
Doodsoorzaak onvoorstelbare domheid

In een wolkenkrabber in Toronto liet in 1996 de getalenteerde advocaat Gary Hoy (39) zien hoe stevig de ruiten waren. Hij brak met zijn schouder echter door het glas

Koopziekte goed te behandelen
Gevlucht uit het circus

Dit is het Franse circus Sabine Rancy. Tot mijn verbazing bestaat het nog, of beter gezegd: weer, want het schijnt een tijd weg geweest te zijn. Begin jaren 70 heb ik er gewerkt als 'monteur du chapiteau' - bouwer van de tent. Maar niet zo lang, na een paar dagen ben ik gevlucht.

Ooit - ik was denk ik 19 - wilde ik graag topkok worden en waar zou je dat vak beter kunnen leren als in Parijs?  Maar in Parijs zat niemand op me te wachten, dus het werd een aaneenschakeling van allerlei prutbaantjes, ontbijten rondbrengen in het hotel PLM St Jaques aan de Boulevard Denfert-Rochereau, telefonisch verkopen van levensverzekeringen voor architecten, huis aan huis proberen geisers te verkopen en heel veel wachten in zalen vol andere werkzoekenden. De vacatures vond ik vooral in de France Soir.