VPRO's Proefkonijn: Cholesterolverlaging

Ik geloof dat het initiatief afkomstig was van toen nog net geen professor Martijn Katan aan de Landbouwuniversiteit in Wageningen: of ik niet met een experiment wilde uitproberen of je door je dieet te veranderen je cholesterol kunt verlagen?

Nou dat leek me wel wat, dus ik kreeg een dieet voorgeschreven waarbij ik twee weken lang veel roomboter en rookworsten moest eten en twee weken waarin ik dat moest vervangen door halvarine, olie, ontbijtkoek en ander vetarm eten. Mijn bloed zou regelmatig geprikt worden. 

Het was geen moeilijk dieet en na een maand kon Martijn Katan in de studio melden dat het experiment een succes was: mijn cholesterol was gedaald. De cijfers moet ik nog ergens uit mijn archief opvissen. Katan was erg blij met het resultaat en hij schijnt jarenlang met mijn verhaal/foto van het ene wetenschappelijke congres naar het andere gegaan te zijn.

Kort daarna ontdekte ik dat er nogal wat reden is om te twijfelen aan de zin van cholesterolverlaging. Je gaat er geen dag langer door leven. Ik heb ook begrepen, maar dat weet ik niet zeker, dat het lichaam dat cholesterolgehalte op welk dieet dan ook gewoon corrigeert tot een niveau dat bij het lichaam hoort. (1985)

Tags: