Stink, stink, Bruederlein stink

Stink! stink, Brüderlein stink!

Mijn vader - uitgesproken tegenstander van hygiene - vond dat lichaamsgeur bij iemand hoorde. 'Ik wil met mijn ogen dicht weten wie er in de kamer is' sprak hij ooit.
Hij maakt het niet meer mee, maar hij heeft een goede zoon aan mij. Ik stink voortdurend. Uit mijn mond en uit al mijn poriën, naar KNOFLOOK! Ik ben een enthousiaste kok die experimenteert met tal van gerechten, dat wil zeggen, zolang er knoflook in zit. Puur of verdund met uien, rauw of gekookt. Neem nog een teen! Stink! stink, Brüderlein stink!

Maar helaas heb ik het weer niet allemaal zelf bedacht. In Amerika - waar alles eerder, beter en groter is - spreekt men van een KNOFLOOK REVOLUTIE. Daar hebben de 'garlic aficionado's' zich georganiseerd in de 'Lovers of the Stinking Rose', een organisatie ter bestudering, bewondering en vooral consumptie van knoflook. Ondergetekende heeft inmiddels de Nederlandse afdeling opgericht, en U kunt zich aanmelden als lid: voor 45- per jaar krijgt U ieder kwartaal het tijdschrift DE STINKENDE ROOS thuisgezonden, plus uiteraard korting op bijvoorbeeld toekomstige knoflookfestivals en andere bijzondere activiteiten.

Want knoflook (en ook zijn wat lompere familielid de UI) is een bijzonder gewas. Vanaf de oudste tijden zijn er beschrijvingen van hoe verstandige lieden stokoud werden dankzij de regelmatige consumptie van knoflook. Knoflook was volgens sommige bronnen een belangrijke brandstof voor de slaven die destijds de Egyptische pyramides bouwden.
Knoflook is goed voor je gezondheid. Een dagelijkse consumptie van enkele tenen werkt cholesterolverlagend. Knoflook kan bovendien klontjes in het bloed oplossen. Hoe meer knoflook je eet, des te beter dat is voor je hart. We willen niet zo ver gaan te zeggen dat doodgaan eigenlijk altijd een gevolg is van te weinig knoflook eten, maar toch is het opvallend dat in landen waar veel knoflook wordt gegeten weinig hart en vaatziekten voorkomen.
Boeren in Canada steken op strategische plaatsen knoflook in de grond en houden zo insecten uit de buurt. Het schijnt dat wie veel knoflook eet, minder last heeft van insektenbeten. Muggen houden niet van bloed dat naar knoflook stinkt.
Knoflook zou mensen ook beschermen tegen infecties van allerlei soort. Gedurende een nietsontziende pest epidemie in Marseille in 1721 werden vier boeven vrijgelaten uit de gevangenis teneinde lijken op te gaan halen. De ziekte leek geen vat op hen te krijgen, en dat werd toegeschreven aan hun dagelijks co nsumptie van wijn met knoflook. Sinds die tijd staat in Frankrijk deze drank bekend als de Vinaigre des Quatre Voleurs. Hippocrates - oervader van de geneeskunde - beval knoflook aan tegen wonden, infecties en ingewandsproblemen.
Volgens oud volksgeloof kan een schoongemaakt teentje knoflook als zetpil tegen aambeien dienen.
Vandaag de dag blijkt uit wetenschappelijke experimenten dat zeer in vroeger tijden wat knoflook betreft nog niet zo naast zaten. Knoflook is actief tegen virussen en schimmels, en in knoflook is een stofje gevonden Ajoene, dat als het gaat om het 'dun' houden van het bloed, minstens zo krachtig is als aspirine.
In Noordwest China werd onlangs een epidemiologisch onderzoek gehouden, om te achterhalen welke factoren belangrijk waren bij de daar zeer hoge sterfte aan maagkanker. Het bleek dat de mensen die veel groene groente aten (veel vitamines) een lagere kans op maagkanker hadden dan zij die dat niet deden. Sommige 'groentes' sprongen er uit: mensen die veel knoflook en uien consumeren hebben een lagere kans op maagkanker. En dat is maar een greep uit de wetenschappelijke literatuur over knoflook welke duizenden titels omvat.
Sommige mensen willen niet de geur van knoflook, maar wel de gezondheidseffecten ervan. Voor hen is er bijvoorbeeld Kyolic, een gefermenteerd knoflookpreparaat uit Japan. Lange tijd is geroepen dat dit middel niet te vergelijken was met knoflook, maar nu komen de eerste onderzoekingen binnen waaruit valt te concluderen dat die Japanners toch niet helemaal gek zijn.
Maar behalve serieus medisch onderzoek is er ook nog de mythologie: knoflook zou tegen vampiers beschermen. Kletskoek? Welke vampier zegt dat? Engeland is een van de landen waar het minste knoflook wordt gegeten. Engeland is ook het enige land in de wereld (?) waar een aparte organisatie bestaat tegen spoken en vampiers. Logisch natuurlijk, als je geen knoflook hebt zul je iets anders moeten doen om Hen van Gene Zijde buiten de deur te houden. Volgens anderen houden engelsen niet van knoflook juist omdat het veelal vampiers zijn. Het hele land ademt in ieder geval een sfeer van mistige kerkhoven en natte mossige kastelen, dus het zou best kunnen.
Knoflooketers worden gediscrimineerd. Ze houden zich in, want ze weten dat ze hun Anders Zijn niet kunnen ontplooien. Veertig jaar Rechten van de Mens, maar nog immer klinkt:'Ik kan geen knoflook eten, want ik heb morgen een vergadering'. 'Zo? naar de chinees geweest?'.
Hoe lang moeten we nog de georganiseerde terreur van de smakelozen verduren? Sta op, adem vrij uit, in de naam van de Heilige Bol en Zijn Blanke Tenen. Laten we ons organiseren. Meldt U aan als lid!
De Nederlandse Lovers of the Stinking Rose zitten vol plannen. Naast de kwartaaluitgave van De STINKENDE ROOS zullen boeken worden geimporteerd, buttons en andere parafernalia. Voorts zal het wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van knoflook woren gestimuleerd en waar mogelijk zelf opgezet. Er is een knoflookfestival in voorbereiding dat zo zal dampen dat op 10 kilometer hoogte piloten zich af zullen vragen wat er met de wolken aan de hand is.
Dus abonneert U op de STINKENDE ROOS! In de komende nummers vindt U verhalen over: Beroemde knoflooketers. Houd je met knoflook bloedzuigers en vampiers buiten de deur? En hoe zit dat dan met belastinginspecteurs? Wat doet knoflook werkelijk in ons lichaam? Helpen knoflookvervangers? Nederlandse knoflook - bestaat die (Ja!). Waar komt de stank vandaan? moeten we er wat tegen doen? Enzovoort. Bij wijze van aperitief volgen hieronder twee voorbeelden van bijzondere knoflookrecepten. Smakelijk!
-------------------------------- ------------------------------------
Knoflookijs

Een recept voor knoflookijs. Het hieronderstaande recept is afkomstig van een restaurant in Los Angeles. Verklap pas na afloop - als iedereen heeft gezegd dat-ie het heerlijk vindt - dat ze knoflookijs hebben gegeten.
1 tot 1,5 theelepel gelatine (poeder) (grote theelepels)
1 kopje water
0.5 liter melk
twee ons suiker suiker
een mespuntje zout
2 soeplepel citroensap
2 tenen knoflook uit de knijper
0.5 liter slagroom

Week de gelatine in het koude water. Breng de melk, suiker en het zout aan de kook, en meng daar de gelatine met het water doorheen. Laat afkoelen.
Voeg de citroensap en de knoflook toe en laat het mengsel in de koelkast dikker worden. Klop de slagroom niet helemaal stijf en roer deze door het mengsel. Bevries het nu tot het ijs is. Regelmatig roeren of een ijsmachine gebruiken, anders vormen zich kristallen. Dit ijs combineert goed met een vruchtensaus.

----------------------------------------------------------------

Gefrituurde knoflook.

Past uitstekend bij gegrilde vis. Maak veel, of beter: veel te veel, tenen knoflook schoon en snij iedere teen in plm 3 a 4 plakjes. Frituur de plakjes in hete olijfolie tot ze geelbruin zien - niet langer want dan worden ze bitter. Giet naar behoefte de olijfolie af of niet en giet het restant olie met knoflook over de gegrilde vis.
----------------------------------------------------------------

Add new comment

Plain text

  • Allowed HTML tags: <mailto>
  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.