Prachtig woord: "Hopium"

Als conservatieve mensen een artikel schrijven dan pogen ze de waarneembare werkelijkheid te beschrijven, de feiten zelf. Dat betekent niet dat ze altijd gelijk hebben, in het geheel niet, maar die benadering staat in groot contrast tot de publicaties van progressieven/groenen/SJW's en hoe je ze verder nog zou kunnen noemen. Die claimen ongetwijfeld ook dat ze de werkelijkheid beschrijven, maar dit zijn mensen die in tegenstelling tot conservatieven de wereld willen veranderen. Dat ideaal krijgt in hun stukken altijd veel meer aandacht dan een correcte beschrijving van de wereld zoals deze nu is. Over die werkelijkheid willen ze ook nooit praten, die is onbespreekbaar, het enige waar ze over willen praten is hoe de wereld er uit zou behoren te zien, Hun teksten zitten vol 'hopium'.


Ik las dat woord voor het eerst in een artikel over een professor (Jacobson, Stanford U) die claimt dat Amerika zijn hele energievoorziening op duurzame bronnen zou kunnen baseren. Een criticus rekende voor dat de prof nogal had gemanipuleerd met de cijfers en stelde dat deze het vooral moest hebben van veel 'hopium', De professor geeft hoop voor de energievoorziening, maar deze is niet meer dan de zoveelste 'fix' in de roes waarin velen zich bevinden over een groen paradijs.


Ik schrijf dit vooral omdat ik het woord hopium zo mooi gevonden vind. Voor wie zich afvraagt of de Prof misschien toch niet inhoudelijk gelijk heeft. laat ik nu even een hele wagonlading aan argumenten tegen duurzame energie onbesproken (vraag me er maar om) en meldt alleen  dat de prof (wiens artikel in een wetenschappelijk tijdschrijft verscheen) nu loopt te dreigen om zijn criticaster (wiens artikel ook in een wetenschappelijk tijdschrijft verscheen) voor de rechter te slepen.


In de wetenschap schrijf je in zo'n geval een tegenartikel, maar je gaat niet naar de rechter. De professor vertrouwt dus blijkbaar meer op het oordeel van een niet wetenschappelijk onderlegde, door de media beinvloede rechter/leek dan op zijn eigen vakgenoten. Dat  is zeer ongebruikelijk en een teken van zwakte. .


Hier kun je lezen waar hopium nog meer gebruikt is.


Hier staat een artikel over professor Jacobsons gedreig.

Add new comment